Az, hogy hogyan lépjünk a siker útjára kérdése örök vita tárgya. Sokan teszik fel maguknak a kérdést: mások miért szerencsések én pedig miért nem?  A modern kutatások szerint a válasz igen, a szerencse jelentős szerepet játszik a sikerben. Egy érdekes példa erre egy amerikai kutatás, amely kimutatta, hogy a hokijátékosok között négyszer nagyobb az esélye annak, hogy elit szintre jutnak, ha az év első negyedében születtek, az év negyedik negyedében születettekhez képest. Ennek magyarázata, hogy a korai születési dátum előnyt jelenthet a fizikai fejlődésben, ami a gyakorlatban és a tapasztalatszerzésben is megmutatkozik.

Valóban csak rajtunk múlna?

Emellett fontos tény, hogy a világ nem fekete és fehér. Vannak, akik azt vallják, hogy a saját sikereinket teljes mértékben magunknak köszönhetjük és ebben jelentős szerepet játszik az önismeretünk is. Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Ez az önbizalom és az önálló cselekvőképesség érzését erősíti, még akkor is, ha bizonyos esetekben a siker olyan tényezőktől függ, amelyek az irányításunkon kívül esik, mint például egy váratlan technikai probléma egy fontos prezentáció során.

Ez a dilemma felveti a kérdést: miben hiszünk inkább? A szerencsében, amely olyan körülményeket teremt, amelyek elősegíthetik a sikerünket, vagy a kemény munkában, amely az önálló erőfeszítéseinkre és kitartásunkra támaszkodik? Mindkettőnek megvan a maga helye és jelentősége a siker elérésében.

A szerencse előnyhöz juttat

A szerencse bizonyos helyzetekben biztosíthatja a kezdeti előnyt, de a tartós és fenntartható siker eléréséhez szükség van a kemény munkára, az elkötelezettségre és a kitartásra. A kettő együttesen alkotja meg azt az egyensúlyt, amely a siker kulcsát a kezünkbe adja. A valódi siker szinte minden esetben, a szerencse és a kemény munka ötvözete.

Hogyan lehetünk hatással a szerencsénkre?

Gyakran halljuk, hogy a siker a kemény munka eredménye, de a valóságban kell hozzá a mázlifaktor is. A szerencse nem csupán varázslat; valójában sokkal nagyobb hatással lehetünk rá, mint hinnénk. Ezt támasztja alá egy kutatás is, amely során olyan embereket vizsgáltak, akiket különösen szerencsésnek vagy szerencsétlennek tartottak.

A kutatásban részt vevő szerencsés emberek jellemzően vidámak, optimisták, nyitottak és rugalmasak voltak. Ezzel szemben a szerencsétlenek hajlamosak voltak lehajtani a fejüket, és nem voltak képesek észrevenni vagy megragadni a lehetőségeket. Ez felveti a kérdést: hogyan lehetünk hatással a szerencsénkre? Íme néhány tanács a kutatást vezető professzortól:

Legyünk nyitottak és pozitív beállítottságúak

A világ iránti nyitottság és pozitív hozzáállás kulcsfontosságú. Kezdd el vezetni a „szerencse- és hála napló”-dat, amelyben minden nap feljegyzel valami jót, ami történt veled. A pozitív gondolkodás nem csak a saját életedet teheti boldogabbá, másokra is hatást gyakorlhat. A jó hangulatod és a derűs látásmódod a környezetedben élők is átragadhat, így ők is motiváltabbak, hatékonyabbak és készségesebbek lesznek.
A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szerencse nem csupán a véletlen műve, jelentős hatásunk lehet rá a hozzáállásunkkal és viselkedésünkkel. A pozitív gondolkodás, a nyitottság és a rugalmasság segíthetnek abban, hogy jobban észrevegyük és megragadjuk az élet által kínált lehetőségeket, így növelve esélyeinket a szerencsés eseményekre. A szerencsénk tehát jórészt a saját kezünkben van.

 Hogyan használjuk ki a véletlen erejét?

A szerencse, a véletlen események és a külső körülmények gyakran ugyanolyan fontosak, mint a tehetség vagy az erőfeszítések.
Nem feltétlenül a legintelligensebb vagy legtehetségesebb személyek válnak a legsikeresebbé, hanem azok, akik számára a véletlen pozitívan befolyásolta a sorsukat, mint például a születési hely, a családi vagyon vagy a baráti kapcsolatok.

Próbálj ki valami újat

A változatosság és az új tapasztalatok keresése szintén fontos lépés a szerencse befolyásolásában. Próbálj ki új dolgokat, változtass a megszokott rutinodon, nézz meg egy szokatlan filmet vagy rendelj valami különleges vacsorát. Ezek a cselekedetek segíthetnek abban, hogy rugalmasabbá válj, és ne félj a változásoktól. A kutatások szerint a szerencsétlen emberek gyakran szűklátókörűek, míg a szerencsések nyitottak az új lehetőségekre, és képesek felismerni a különböző utakat, amelyek céljaik eléréséhez vezethetnek.

Ez a megközelítés azt sugallja, hogy bár a véletlen és a külső körülmények jelentős szerepet játszanak a sorsunk alakulásában, a saját hozzáállásunkkal jelentősen befolyásolhatjuk a szerencsénket. A rugalmasság, a pozitív gondolkodás és a változás iránti nyitottság olyan eszközök, amelyek segíthetnek bennünket abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a véletlen által kínált lehetőségekből.

Kapcsolatépítés és rugalmas gondolkodás

A szerencse megteremtése nem csak a helyzetek kiaknázásáról, hanem a kapcsolatok építéséről és a gondolkodásmódunk átalakításáról is szól. A szerendipitás, vagyis a véletlen szerencsés felfedezések, a pontok összekötésében rejlik – nem csak a saját életünkben, hanem másokkal való kapcsolatainkban is.

Kapcsold össze a pontokat: például személyes történeteket, érdekességeket oszthatsz meg magadról. Ne csak a munkádról beszélj, hanem mesélj olyan dolgokat magadról, mint a metafizika iránti érdeklődésed, a horgászat, vagy a gyermeked dackorszakának kezelése. Ez növeli az esélyét annak, hogy beszélgetőpartnered érdeklődését felkeltsd és emlékezzen rád.
Alakítsd át a gondolkodásod: Ha akadály bukkan fel a célod felé vezető úton, próbáld meg új szemszögből, más nézőpontból figyelni a helyzetet. Ne problémaként, hanem lehetőségként tekints rá. Sokszor azok az események, történések, amelyek elsőre hátráltatónak tűnnek, új lehetőségeket nyithatnak meg előttünk. Ha egyedül nem megy kérd coach segítségét.