A karácsony sokak számára a kapkodás és a stressz időszaka, de nem kell, hogy így legyen. Néhány egyszerű lépéssel megváltoztathatjuk ezt, és valóban békés ünnepet tölthetünk el családunkkal.

Csak a lényegre koncentráljunk

Az első és legfontosabb lépés, hogy eldöntsük, mi az, ami valóban számít. A túlzott készülődés helyett inkább töltsünk el több időt a szeretteinkkel. Állítson fel prioritásokat, és készítsünk egy listát a legfontosabb teendőkről. Ez segít fókuszálni és elkerülni a felesleges stresszt.

Kérjünk segítséget és fogadjuk is el

Nem kell mindent egyedül megoldani. Kérjük és fogadja el a családtagok vagy barátok segítségét. A bevásárlást megkönnyítő szolgáltatások, mint például az online vásárlás és házhozszállítás, szintén nagyban megkönnyíthetik az ünnepi előkészületeket. Az ajándékok kiválasztása és megvásárlása online is elvégezhető, így több idő marad a pihenésre és a családi együttlétre. A tudás a legértékesebb ajándék akár adjuk akár kapjuk. Ez lehet például egy asszertív kommunikációs tréning is vagy bármilyen más tanfolyam.

Tervezés és időbeosztás

Kulcsfontosságú a gondos tervezés. Gondoljuk át időben a családtagjaink milyen ajándéknak örülnének a legjobban milyen ételek kerüljenek az ünnepi asztalra, és milyen lesz az ünnepi dekoráció. Minél előbb elkezdjük a tervezést, annál kevesebb lesz az utolsó pillanatos rohanás.

Alkossunk új hagyományokat

Teremtsünk bátran új hagyományokat. Ha a régiek túl sok stresszt okoznak, találjunk új, egyszerűbb módokat az ünneplésre. Egy egyszerű családi vacsora, séta az ünnepi fények ölelésében, közös sütés vagy filmnézés is lehet egy kellemes ünnepi program. A tervezésbe vonjuk be a családtagokat. A gyerekek örömmel vesznek részt bármilyen közös tevékenységben például mézes kalács sütés és díszítés vagy karácsonyfadísz készítés. A lényeg az együtt töltött idő és a közös élmény.

Tudatos jelenlét

Legyünk tudatosan jelen az ünnepi pillanatokban. Ne a következő feladatra koncentráljunk, hanem élvezzük a jelenlegit. Ez segít ellazulni és valóban élvezni az ünnepet. Használjuk a rendelkezésre álló erőforrásokat. Ezzel biztosíthatjuk, hogy az ünnep tényleg a béke és öröm ideje legyen minden érintett számára.

Mondjunk nemet a nyomasztó dolgokra

Ne hagyjuk, hogy az ünnepi teendők súlya mázsányi teherként nehezedjen ránk. Ha már a gondolatától is stresszelünk, hogy mennyi vendéget kell kiszolgálni vagy milyen ételeket kell elkészíteni, legyünk tisztában vele: nem kötelező mindezt megtenni. Lehetünk őszinték a rokonokkal és barátokkal, és mondjuk nekik, hogy idén másképp tervezzük az ünnepeket. Fontos, hogy az ünnepek minden résztvevő számára élvezetesek legyenek.

Pénzügyi korlátok

Ne engedjünk a karácsonyi költekezés nyomásának. Állítsunk fel egy reális költségvetést, és tartsuk is be. Beszéljük meg ezt a családtagokkal is; lehet, hogy ők is örülnének, ha kevesebb lenne a hangsúly az ajándékokon. Például csak a gyerekek kapjanak ajándékot, vagy készítsünk ajándékot egymásnak saját kezűleg.

Tegyük a feladatokat szórakoztatóvá

A karácsonyi előkészületeket is lehet élvezetes módon megoldani. Hívjuk meg barátokat süteménysütésre vagy ajándékok csomagolására egy kellemes, közös program keretében. A takarítást is varázsolja szórakoztatóvá; díszítsük fel a lakást, és közben hallgassunk karácsonyi dalokat. Egy kis kreativitással az előkészületek is boldog ünnepi hangulatban telhetnek.

Semminek nem kell tökéletesnek lennie

A karácsony a szeretetről, a közösségről és az együttlétről szól, nem a tökéletes dekorációról vagy az ételekről. A nem tökéletes, de szeretettel díszített fa vagy a közösen eltöltött idő értékesebb, mint egy katalógusba illő karácsonyi kép. Az igazán felejthetetlen pillanatok gyakran azok, amikor valami terven kívüli módon történik.

Saját magának is ajándékozzon időt

Az ünnepi időszakban épp olyan fontos, hogy időt szenteljen önmagára, mint a szeretteire. A folyamatos rohanás közepette fontos, hogy legyenek olyan pillanatok, amikor csak saját magára figyel. Ez lehet egy csendes olvasás, relaxálás a kedvenc zenéje mellett, vagy egy kellemes séta. ez segít feltöltődni, inspirálódni, ami nélkülözhetetlen az ünnep sikeréhez. Ezzel megtalálhatja az ünnep örömét. Ha egyedül nem sikerül kigabalyodni a feladatok hálójából kérje coach segítségét.

Az idei karácsony lehet stresszmentes és élvezetes, ha elengedi a tökéletesség kényszerét, és időt szentel saját magának. Ezzel nemcsak a saját jóllétéhez járul hozzá, a családja is hálás lesz érte. A gyerekeink és a párunk mosolygós, boldog anyát kér a karácsonyfája alá, ami mindenki számára többet ad, mint a makulátlanul tiszta lakás vagy az extrém mennyiségű sütemény az ünnepi asztalon.